Μετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεις και συζητήσεις περίπου 100 κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπό την Πρόεδρο της Διάσκεψης Ρένα Λι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία των ωκεανών στη διάσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Η Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας θέτει το 30% των διεθνών υδάτων σε προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, με στόχο τη διαφύλαξη και την ανάκτηση της θαλάσσιας φύσης. Ωστόσο, το επίπεδο προστασίας σε αυτές τις περιοχές δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Μέχρι τώρα στα διεθνή ύδατα δικαίωμα αλιείας, πλεύσης και έρευνας είχαν οι πάντες, με τη θαλάσσια ζωή να εκτίθεται έτσι σε τεράστιους κινδύνους, ενώ προστατευόταν μόνο το 1,2% των υδάτων.

Τώρα η συνθήκη έρχεται να προστατεύσει αυτές τις θαλάσσιες περιοχές, θέτοντας όρια στο πόσο ψάρεμα μπορεί να πραγματοποιηθεί, στις διαδρομές πλοίων και στις δραστηριότητες εξερεύνησης κυρίως στην εξόρυξη ορυκτών σε βαθέα ύδατα δηλαδή όταν γίνεται εξόρυξη στον βυθό στα 200 μέτρα ή περισσότερο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό IUCN (International Union for Conservation of Nature) ο οποίος ενημέρωσε τον κατάλογο που διατηρεί με το όνομα Red List τον Δεκέμβριο του 2022, 42.108 είδη από τα 150.388 απειλούνται με εξαφάνιση. Πάνω από 1.550 από τα 17.903 θαλάσσια ζώα και φυτά που αξιολογήθηκαν κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει τουλάχιστον το 41% των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών.

Τα κράτη καλούνται να επικυρώσουν άμεσα τη συνθήκη ούτως ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της. Παράλληλα η ΕΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα διαθέσει 820 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των ωκεανών.